Maries kreative venner – Maria Møller

Maria Møller

HVEM: Maria Møller, 21 år.

BESKÆFTIGELSE: Jeg læser kommunikation og IT på Københavns Universitet, arbejder som model og så er jeg SoMe manager hos smykkefirmaet Susanne Friis Bjørner.

HVAD: Perlebroderi – generelt alt med perler.

SOCIALE MEDIER: I kan finde mig på Instagram @mariamollerdk eller på www.mariamoller.dk.

“Når jeg er optaget af et eller andet nørkleri, så har jeg ikke andet i hovedet end det. Som oftest så foregår det spredt ud over hele min kærestes og min lejlighed. Vi bor på 45 kvm, så det hænder engang imellem, at vi må spise aftensmad i sofaen, fordi spisebordet er fyldt med kreagrej”.

HVORFOR PERLER, DIY & KREA? Jeg har altid været meget kreativ. Jo ældre jeg er blevet, jo flere projekter har jeg kastet mig ud i. For ca. 2 år siden fandt jeg en kæmpe kasse med små sorterede glasperler i en genbrugsbutik til kun 50 kr. Uden at vide, hvad de skulle bruges til, købte jeg dem med hjem. Derfra startede min interesse for perler.

HVORDAN OG HVORNÅR LÆRTE DU DET? Da jeg havde haft kassen med perler stående i et par måneder, begyndte jeg at søge efter perle-DIY’s på Pinterest og YouTube. Der var rigtig mange guides til at lave de meget populære perle-tassel-øreringe (se evt. guide til tassel-øreringe her), men de var ikke lige min stil. Jeg faldt over en mexicansk stamme ved navn Huichol, som laver de vildeste ting af perler. Det var dog lidt for bombastisk til min stil, så jeg tog elementer fra det, og gjorde det lidt mere minimalistisk. Derfra fandt jeg en masse spanske guides til at lave Huichol kunst, og sådan lærte jeg det.

BESKRIV DIN KREATIVE STIL MED 3 ORD OG BEGRUND: Forvirret, fordi jeg laver så mange forskellige ting, og ofte ikke færdiggør mine projekter, fordi jeg går i gang med noget nyt. Farverig, jeg elsker farver! Forsigtig, det er oftest meget små ting jeg laver. Det er sjældent at jeg kaster mig ud i at bruge store maskiner og værktøj. Min symaskine må være det vildeste jeg bruger, og den er jeg stadig ikke helt tryg ved.

HVAD INSPIRERER DIG? Jeg bliver meget inspireret af gamle håndværkstraditioner eller andre kulturer. Jeg elsker at kigge i gamle blade og bøger, som viser hvordan man lavede ting dengang. Det kan både være fra 60’erne eller tilbage i 1300-tallet.

EVT. YNDLINGS MATERIALE + FORHANDLER? Jeg er kæmpe fan af Panduro Hobby, især efter de er begyndt at få lidt lavere priser. Rocaillesperler har jeg virkeligt købt mange af i alle farver de har. Derudover finder jeg ofte ting i genbrugsbutikker. Man kan dog aldrig vide, hvad man finder i en genbrug, og derfor køber jeg ofte ting uden at vide, hvad jeg vil bruge det til. Jeg har fx købt en masse forskelligt garn, som nu er blevet til et vægophæng.

HVAD, HVOR & HVORNÅR KREERER DU? Jeg laver alle mulige ting. Broderi, syer tøj, strikker, laver linoleumstryk, maler, laver keramik, og så selvfølgelig perlebroderier. Jeg bruger kreative projekter til at slappe af. Når jeg er optaget af et eller andet nørkleri, så har jeg ikke andet i hovedet end det. Som oftest så foregår det spredt ud over hele min kærestes og min lejlighed. Vi bor på 45 kvm, så det hænder engang imellem, at vi må spise aftensmad i sofaen, fordi spisebordet er fyldt med kreagrej.

HVAD ER DET SVÆRESTE OG FLOTTESTE DU HAR LAVET? Der er to ting, som popper op i hovedet med det samme. Den første er mine små mexicanske damer. Det tager ca. 2 timer at lave en enkelt, hvis altså ikke jeg laver fejl og knuder undervejs, og skal starte forfra. Den anden er min broderede lille My sweatshirt, som tog 50+ timer at færdiggøre. Men det var alle timerne værd!

HVAD ER DU I GANG MED LIGE NU? Jeg er lige begyndt at handle ind til et strikkeprojekt med perler. Det skal være en hue, med forskellige perler strikket ind i. Den er inspireret af Lærke Bagger og opskriften er fra PetiteKnit. Derudover, er jeg også i gang med at lave version 2.0 af en muslingepude i velour. Jeg har lavet en, men der er nogle ting, jeg gerne vil forbedre ved den.

HVILKE PROJEKTER FINDER MAN PÅ DIN TO-DO-LISTE?

Strikket perlehue, stort linoleumstryk, muslingepude og upcycling af hvid bøllehat – tror jeg går amok med lidt stofmaling på den.

ER DER NOGET, DU GERNE VIL LÆRE? Jeg vil meget gerne lære at læse strikkeopskrifter. Lige pt. må jeg hente hjælp hos min mor og min mormor.

HVAD GIVER DET DIG AT KREERE? Det giver mig en form for ro, og så får det tiden til at gå vanvittigt hurtigt.

VIL DU ANBEFALE ANDRE UNGE AT LAVE KREA-TING & HÅNDARBEJDE? HVIS JA, HVORFOR? Selvfølgelig vil jeg det! Følelsen af at have lavet noget selv, som ingen andre har, er fantastisk. Man lærer at sætte meget mere pris på godt håndværk.

HVEM SKAL VI LÆRE BEDRE AT KENDE? (KREATIVE INSTAGRAM-PROFILER) – HVORFOR? Line Galst, som har Instagram-profilen @marapytta. Hun har en syskole på Vesterbro, som jeg længe har overvejet at starte i. Hun laver de fineste quiltede jakker og tasker.

Matilde, som har Instagram-profilen @mati_crochet. Hun hækler, og det gør hun virkeligt godt. Elsker hendes fine toppe og tasker.

Foto: Maria Møller

Tusind tak, Maria, fordi du havde lyst til at være med.

Læs også om Astrid Munksgaard, der gerne vil prøve alle håndarbejds- og kreagenre, men som regel ender med sit strikketøj.

Køb Maries ideer her 

Besøg også Maries ideer på Facebook & Instagram @mariesideer.

Af Laura Takahashi Christiansen
(Visited 1.081 times, 1 visits today)