Maries kreative venner – Charlotte Spagner

Charlotte Spagner

HVEM: Charlotte Spagner, født 1974.

BESKÆFTIGELSE: Oprindelig uddannet læge. Sagde mit job op for ca. 3 år siden for at bruge mere tid med mine fire børn, køkkenhave, håndarbejde mm.

Har gennem mange år farvet garn til egne projekter – både plantefarvning og farvning med syntetiske tekstilfarver. Da jeg for 3 år siden fik mere tid til mine kreative udfoldelser, greb garnfarvningen mere og mere om sig. Jeg er i dag fuldtidsbeskæftiget i mit lille en-mands-firma, som laver håndfarvet garn, og jeg har netop åbnet op for engros-salg… Så snart vil mit garn være at finde over det meste af Danmark.

HVAD: Jeg er interesseret i og facineret af de fleste tekstile håndarbejder. Har gennem årene prøvet de fleste dicipliner, men jeg bliver altid ved med at vende tilbage til strikning, som må siges at være min helt store lidenskab.

SOCIALE MEDIER: @handdyed.dk på Instagramwww.handdyed.dk & handdyed.dk på Facebook.

“Jeg startede med at farve garn i vores køkken. Ret hurtig blev alle dog trætte af at vade rundt i garn og farvepulver/pytter. Jeg har fået lavet et farveværksted i en udbygning hvilket har fungeret helt perfekt. Nu er jeg imidlertidigt vokset ud af dette og vi planlægger at udvide med et endnu større farveværksted, hvor der også vil være bedre plads til at afholde kurser m.m.”.

HVORFOR STRIK OG HÅNDFARVNING AF GARN? Hhmm ja hvorfor? Det er sjovt og samtidig terapeutisk afstressende. Der er uanede muligheder for at udfolde sig kreativt både inden for strikning og garnfarvning. Det kan udøves alene eller sammen med andre. Når man først er begyndt at eksperimentere med farvning af garn, er det meget svært at stoppe. Forestil dig, at du har et strikkeprojekt i hovedet, og at du så har mulighed for at designe dit helt eget unikke garn.

HVORDAN OG HVORNÅR LÆRTE DU DET? Jeg lærte at strikke af min mor som 5-6-årig. Strikkede on/off til jeg blev gravid med min datter i 2000. Herefter har jeg strikket stort set hver dag. Garnfarvning er selvlært. Jeg har farvet garn til eget brug i ca. 10 år. Jeg har aldrig taget kurser eller andet. Heldigvis er der masser af inspiration og hjælp at hente på eksempelvis YouTube.

BESKRIV DIN KREATIVE STIL MED 3 ORD OG BEGRUND: Det der interesserer mig mest ved et strikkeprojekt/design er farverne. Jeg har meget svært ved at strikke noget ensfarvet – kommer til at kede mig, hvis der ikke sker noget sjovt med farver. Jeg finder det mest interessant at eksperimentere og prøve mig frem. Det tiltaler mig ikke så meget at strikke efter en opskrift, idet jeg hele tiden får ”gode” ideer til, hvordan man eventuelt kunne ændre, tilsætte flere farver mm. Det kan dog til tider godt være en hæmsko…. Ikke alle ideer er lige gode og MASSER af projekter er blevet kasseret og trævlet op. “More is more”. Dette gælder både inden for strik/håndarbejde men også til min families (nogle gange) frustration, i boligindretning, havedesign mm. Jeg synes, det er sjovest, når der er knald på farverne og der må også gerne være en masse forskellige strikketeknikker involveret. Når det gælder strik, hænger det måske igen sammen med, at jeg let kommer til at kede mig. Jeg kan ofte planlægge et relativt ensfarvet projekt. Når jeg så har strikket 10 cm med samme farve/teknik, KEDER jeg mig og bliver nødt til at gøre noget andet/mere for at holde min interesse fanget. Jeg kan godt lide, at det jeg strikker er unikt og bærer præg af at være håndlavet.

HVAD INSPIRERER DIG? Uhhh mange ting tror jeg. Det er ikke noget jeg er særlig bevidst omkring. Pinterest er en skøn inspirationskilde. Jeg har ikke det bedste sovehjerte – synes ofte, at jeg får nogle død gode ideer kl. 2 om natten, hvilket så yderligere spolerer min nattesøvn ? Men generelt føler jeg mig inspireret af ”skøre” og lidt skæve mennesker. Og farvestrålende personer … Vivienne Westwood og Jytte Abildstrøm er gode eksempler.

EVT. YNDLINGS MATERIALE/GARN, METODER O.L.: Lige nu er jeg helt pjattet med mohair. Jeg har en skøn tyk kid mohair i mit garn-sortiment. Har meget svært ved ikke at strikke med den hele tiden. Som nævnt er strikning min store lidenskab. Jeg har ikke som sådan en yndlingsteknik inden for strikning; det skulle da lige være vævestrik som jeg sidste år udgav en bog om ”Vævestrik efter diagram”. Som nævnt er jeg fan af MANGE strikketekniker og helst most sammen i et farvestrålende strikkeprojekt.

HVAD STRIKKER DU MEST? Jeg strikker mest trøjer, idet jeg finder det mest udfordrende. Jeg ville egentlig gerne strikke/designe nogle flere sjaler og tørklæder, men det ender alligevel oftest med, at jeg får ideer til en sjov sweater.

HVOR & HVORNÅR STRIKKER DU, OG HVOR & HVORNÅR FARVER DU GARN? Jeg strikker i min sofa. Jeg er ikke den store ”café-strikker”. Det hænger måske lidt sammen med, at jeg sjældent strikker et ”enkelt” og ensfarvet projekt. Oftest er der mange farver og teknikker at holde styr på, hvilket gør det besværligt at samtale. Jeg strikker helst HVER dag, oftest om aftenen, når børnene er puttet.

Efterhånden har jeg så godt gang i mit lille garnfarvningsfirma, at jeg stort set farver garn hver dag (prøver at holde weekenden fri for farvning). Min familie og jeg bor på et lille nedlagt landsted med masser af plads ude og inde. Jeg startede med at farve garn i vores køkken. Ret hurtig blev alle dog trætte af at vade rundt i garn og farvepulver/pytter. Jeg har fået lavet et farveværksted i en udbygning hvilket har fungeret helt perfekt. Nu er jeg imidlertidigt vokset ud af dette og vi planlægger at udvide med et endnu større farveværksted, hvor der også vil være bedre plads til at afholde kurser m.m.

HVAD ER DET SVÆRESTE OG FLOTTESTE DU HAR LAVET? Hhmm den er svær. Skal jeg sige én ting, må det nok være min kæmpe strikkede sommerfugl (1.6 x 1.6 meter). Den er strikket i en teknik som hedder gobelin/intarsia. Dette kræver at man holder styr på en helt masse små garnnøgler med alle de forskellige farver der bruges – hvilke var MANGE i dette tilfælde.

HVAD ER DU I GANG MED LIGE NU? Strik i MOHAIR (selvfølgelig). For en gangs skyld ikke en over-sized sweater, men derimod en lidt kort og mere kropsnær cardigan i striber.

HVILKE PROJEKTER FINDER MAN PÅ DIN TO-DO-LISTE? Flere sjaler. Projekter i min tynde én-trådede merino, som egner sig til foråret. Flere skæve, multifarvede mohair projekter osv, osv, osv ?

ER DER NOGET, DU GERNE VIL LÆRE? Har længe ønsket mig at lære at bruge en strikkemaskine. Har aldrig prøvet en sådan, men tænker det kunne være smart at lave strikkeprøver m.m. på en maskine.

KAN DU GIVE NOGLE GODE, PRAKTISKE RÅD TIL DEM, DER OVERVEJER AT HÅNDFARVE GARN? Just do it!!! Når man først kommer i gang, opdager man hvor enkelt og sjovt det er. Jeg vil anbefale, at man starter med at anvende syrefarver. Det er efter min mening den enkleste farveteknik, og man opnår let smukke resultater. Hvis man ønsker at farve garn med ”speckles” (pletter) er det bedst at bruge superwashed garn, idet det tager farven hurtigere og klarere. Jeg importerer mine syrefarver fra USA, idet de her har det største udvalg af farver. Kan anbefale syrefarver fra Ashford som kan købes i Danmark. Man kan finde gode vejledninger på nettet. Prøv at søge på ”acid dyeing” på YoutTube. Da jeg for år tilbage startede med at farve garn, gjorde jeg ofte det, at jeg købte garn på udsalg i en god kvalitet, men i en mindre pæn farve. Det er super enkelt og sjovt at ændre et kedeligt garn ved at overfarve, lave pletter eller andet.

HVEM SKAL VI LÆRE BEDRE AT KENDE? (KREATIVE INSTAGRAM-PROFILER) – HVORFOR? @Tuijaheikkinen –  giver mig lyst til at hækle blomster og små mennesker. @xandypeters – strikkekvinde med en fantastisk krøllet hjerne. @katiejonesknit – endelig en designer som ikke er farveforskrækket. @embrajulie – farver og mohair i én skøn kombination.

Foto: Charlotte Spagner

Tusind tak, Charlotte, fordi du havde lyst til at være med.

Læs også om Celine, der designer strikmodeller og ikke kan få nok af egostrik.

Køb Maries ideer her 

Besøg også Maries ideer på Facebook & Instagram @mariesideer.

Af Laura Takahashi Christiansen
(Visited 3.010 times, 1 visits today)