Maries kreative venner – Dorte Bak

Dorte Bak

HVEM: Dorte Bak, 40 år

BESKÆFTIGELSE: Selvstændig som frisør og influencer, blogger om kvindeliv og hverdagsrevolutioner.

HVAD: Jeg strikker som en gal, mest andres opskrifter, fordi jeg bruger strik som meditation, men her på det seneste sniger der sig selvstændig tænkning ind også, hvilket resulterer i strikkeopskrifter, som jeg synes er sjove at se komme til live hos andre.

SOCIALE MEDIER: @dortebak_knitting, www.dortebak.dk

“Jeg hører ofte fra andre, at de ikke har tålmodighed til at strikke, men i virkeligheden er det fordi, man overser den helt store glæde ved at strikke: nemlig at være igang”. 

HVORFOR STRIK? Jeg har altid været vild med garn og stof. Der er noget ved det stoflige, som giver mig en ro, der er svær at finde i noget andet. I mange år strikkede jeg slet ikke, men for et års tid siden besluttede jeg mig for at give mig selv strikketid i gave og siden har jeg faktisk bare strikket mere og mere. Det handler om processen, det beroligende i at håndtere garnet og bare lade pindene klirre løs og så er det en besættelse at udvælge garn, sammensætte farver og se det blive til et udtryk.

HVORDAN OG HVORNÅR LÆRTE DU DET? Jeg lærte at strikke som barn, måske 7 år. Jeg husker ikke præcis hvor meget jeg strikkede eller hvor godt, men jeg er sikker på at det har lagt et godt fundament for, at jeg som voksen har kunne samle det op på kort tid.

BESKRIV DIN KREATIVE STIL MED 3 ORD OG BEGRUND: Sjov, simpel og nysgerrig. Jeg er nysgerrig efter at lære nyt, afprøve ting, som ikke altid lykkes og på at skabe sjove resultater, der skiller sig en smule ud. På den anden side holder jeg ufattelig meget af det simple, som oftest er mere langtidsholdbart og giver succesoplevelser for nybegyndere.

HVAD INSPIRERER DIG? Mine børn og deres fantasiverden er helt klart en stor kreativ åre, men ellers vil jeg sige, at det for det meste er et bestemt tekstilt udtryk eller en farvekombi, som inspirerer mig. Jeg inspireres generelt af rejser – fremmede klimaer og måder at leve på kan især få mig til at tænke i tekstile billeder af en eller anden grund.

dortebak_knitting: Unicornvest – it’s a hack on #valdetrøje – isn’t it cute? • Jeg har lænet mig op af  @krittewitt_knits  opskrift men kortet den af og undladt at spejlvende snoningerne. Pigerne er helt oppe at ringe over “deres held” ?? Nem måde at score mor-point på, he he .

YNDLINGS GARN + FORHANDLER? Jeg køber garn flere steder, men mine mest brugte garnpushere er Strikkesalonen.com og Uldstedet, som forhandler mine foretrukne garnbrands (Camarose, Filcolana, Sandnes Garn). Jeg har det endnu til gode, men glæder mig til at prøve Gregoria Fibers og det chonky uld fra We Are Knitters.

HVAD STRIKKER DU? Primært bluser til både mig selv og mine børn, men også mindre ting som huer, små tasker, strømper osv.

HVORNÅR STRIKKER DU? Når som helst muligt – 5 minutter mens børnene spiser morgenmad, i bilen, om aftenen, i frokostpausen og i bussen. Jeg strikker simpelthen, hver gang, jeg kan se mit snit til det

HVAD ER DET SVÆRESTE OG FLOTTESTE DU HAR LAVET? Jeg er i gang med et babytæppe af pixen.dk, som jeg synes er rigtig sjovt, men kræver virkelig meget koncentration. Det bliver jeg virkelig glad af at strikke på, når momentet er der. Samtidig har jeg netop selv udgivet en strikkeopskrift, som hedder Pigernes Pilletrøje. Den er har været super sjov at lave med flere farver popcorn og mine piger er elle-vilde med den. Jeg er mega stolt over den, ikke mindst fordi flere allerede har vist interesse for at lave den selv.

HVAD ER DU I GANG MED LIGE NU? Jeg er i gang med at færdiggøre en masse næsten-færdige ting: Kumulusbluse fra PetiteKnit, førnævnte babytæppe, et nyt design til tweens (som driller lidt) og så en orange Popcornbluse designet af A Nordic Knittingtale.

HVILKE PROJEKTER FINDER MAN PÅ DIN TO-DO-LISTE? Jeg venter spændt på at strikke  Leafmesweater, som Plummum arbejder på og så er jeg ret vild med Sweater no. 2 fra My Favorite Things Knitwear.

ER DER NOGET, DU GERNE VIL LÆRE? Ja, jeg ved ikke engang hvor jeg skal starte – jeg har SÅ meget at lære og er meget ydmyg omkring hvor teknisk strik kan være. Jeg har ikke travlt, men kaster mig bare ud i små nye ting løbende.

EVT. NOGET DU GERNE VIL FORTÆLLE? Jeg hører ofte fra andre, at de ikke har tålmodighed til at strikke, men i virkeligheden er det fordi, man overser den helt store glæde ved at strikke: nemlig at være igang. At gå igang med en kreativitet bør være noget, som man føler glæde ved fra starten, ikke bare når det endelige resultat kan vises frem. Jeg håber, at flere kan minde sig selv om den vinkel, fordi så er jeg sikker på, de vil få større succes med deres kreativitet.

HVEM SKAL VI LÆRE BEDRE AT KENDE? – HVORFOR? Louise Rasmussen fra @myfavoritethings.knitwear og Aslaug Sand fra @aslaug_sand, som laver de smukkeste akvareller og tegninger

Foto: Dorte Bak & Malene Porup (portrætfoto øverst)

Tusind tak, Dorte, fordi du havde lyst til at være med.

Køb Maries ideer her 

Besøg også Maries ideer på Facebook & Instagram @mariesideer.

Af Laura Takahashi Christiansen
(Visited 455 times, 1 visits today)