Laura Dalgaard & modestrik

Strikdesigner Laura Dalgaard 

Har dit blik strejfet den såkaldte logosweater, der har prydet personligheder som Mette Lindberg og Emma Leth, og som har været i Vogue båret af Pernille Rosenkilde? Eller er du stødt på originalt modestrik i flotte farvekombinationer og legende mønstre med regnbue-leopard-pletter? Uanset svaret, så er her navnet på en strikdesigner, du bare må kende! Mød Laura Dalgaard.

Mode- og håndarbejdsentusiast 

Den 34-årige strikdesigner Laura Dalgaard er bosat på Nørrebro i København, hvor hun bor sammen med sin datter Karla på 8 år. Laura blev i januar 2018 uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademis Skole for Design og har nu en MA i Fashion med speciale i strik. Efterfølgende har hun

beskæftiget sig diverse opgaver som freelancedesigner, og har samtidig arbejdet ihærdigt på at skabe sin egen virksomhed. Virksomheden består i skrivende stund af to dele – på den ene side færdigstrikkede luksus styles, der bl.a. forhandles hos Leah Maria i Charlottenlund, og på den anden side strikkeopskrifter til de strikkeglade, der foretrækker at gøre det selv.

Essensen i håndværket

Kernen i Lauras håndværk er af en kunstnerisk og kommunikativ kaliber: “Jeg ser mig selv som historiefortæller. Strikken og farverne er mit sprog”, fortæller hun, og sætter dermed ord på sin indre skabertrang og nysgerrighed. Helt enkelt strikker hun, fordi hun ikke kan lade vær. Som forfatterens ord, der hurtigt og lystigt finder sin vej til papiret, således finder strikken sin vej hos Laura. Selvom et godt resultat kan gøre en helt høj af tilfredshed, er udviklingen og processen det sted, hvor Laura befinder sig bedst: “Arbejdet med farverne er for mig det vigtigste. Det er i mine øjne i farvekompositionerne og i sammensætningerne, at magien opstår”. Tager man et kig på de farvesprudlende og legende strikdesign, er der heller igen tvivl om, at farvevalg er en af hendes spidskompetencer.

En kompromisløs strikkerejse

Der har ikke altid stået strik på Lauras dagsorden. Historien begynder for omkring 8 år siden, da Laura med sine egne ord lærte at strikke af en “kompromisløs lærer, der nægtede at give mig et facit”. Det viste sig dog at være den største gave i forhold til at forstå håndværket. I hvert fald slog det benene væk under hende. Det var som at komme hjem”, fotæller hun, “Jeg havde virkelig en følelse af at forstå strikken som princip på et dybt plan”. Særligt taktiliteten og strikkens udtryk er noget Laura virkelig elsker, og hun finder det særdeles smukt, at man kan skabe beklædning ud fra så enkelt et princip. Et par strikkepinde og noget garn, og vupti, vupti.

Et par år efter at have lært strikkekunsten blev Laura fysisk syg i et år. Det eneste hun rigtigt havde overskud til i denne periode var at strikke, og det skulle vise sig at blive en væsentlig faktor for hendes videre trivsel: “Da det at skabe er så essentielt for mit velbefindende, følte jeg virkelig at det reddede mig”, forklarer Laura herom. Det var netop på det tidspunkt i sit liv, at hun besluttede sig for at gøre strikken til sin levevej.

Under studietiden på Det Kongelige Danske Kunstakademi strikkede Laura på livet løs, hvor og hvornår det end var muligt. Den vedvarende lyst og standhaftighed kom særligt til udtryk i det afsluttende designprojekt: “Jeg valgte ikke at gå på kompromis til min afgang, hvor jeg lavede en 100% håndstrikket kollektion”. Denne kompromisløshed viser sig i al sin pragt i Lauras design, der både har krop og sjæl. Det er helt sikkert også en af grundene til, at hun efterfølgende har oplevet en stigende interesse omkring sit arbejde.

Spændende samarbejder

Fremtidsdrømmen for Laura er “forsat at være så privilligeret, at jeg kan arbejde med det jeg elsker. Derudover håber jeg at udvide min forretning og min horisont”, fortæller hun. Indtil da vil hun bare nyde de ting, der på nuværende tidspunkt sker omkring hende. Selv anser hun det som noget af det fedeste, hun har opnået med sit håndarbejde. Hvad det er, er dog en hemmelighed, hun desværre ikke kan løfte sløret for endnu. Hun afslører dog, at hun er i gang med flere spændende samarbejder både med garndistributører og modevirksomheder. Så vi kan godt glæde os! Det er nok ikke sidste gang, at vi høre navnet Laura Dalgaard på disse kanter.

Foto: @lauradalgaardlaura

Besøg Laura Dalgaard på Instagram @lauradalgaardlaura

Følg også med Maries ideer på Instagram @mariesideer og Facebook – her kan du altid finde inspiration til nye projekter.

Køb dit Maries ideer lige her.

Af Laura Takahashi Christiansen
(Visited 3.677 times, 1 visits today)