Bliv inspireret af @pardalotemakes

Det skal være sjovt at kreere

Læs om Michelle, der syr, broderer og eksperimenterer. Få også en fin DIY.

Idyl og kreative drømme

Vi skal til den nordøstlige del af Victoria i Australien, til en lille by omgivet af det rene landidyl med bjerge, træer og fugle. Her sidder Michelle og kreerer, når hun altså ikke er på vandring eller camping i naturen med sin partner. For bare to år siden så billedet helt anderledes ud. Michelle sad på et kontor i byen med et 9-17 job. Men sådan skulle det ikke blive ved: “Jeg løb væk fra kontoret i byen. Jeg kedede mig og følte mig begrænset. Burret inde”, fortæller Michelle, der i dag har “meget mere tid til at drømme, sy, vandre og leve livet langsomt”.

En sand skaber

Michelle har altid været en skaber: “Min mor strikkede og quiltede, min far arbejdede med træ og min bror malede. Så jeg voksede op i et miljø, hvor det at skabe var, hvad alle lavede i al deres fritid”, fortæller hun om barndommen. Hendes første store kærlighed var håndarbejde med garn, bl.a. strik og hækling. Som teenager begyndte hun at lege med krydssting, samle mønstre, bøger og tråd, og hun syede konstant. Så kom interessen for perler, at kreere ting i perlevævning: Bogmærker, smykker og andre ornamenter. Først meget senere lærte hun at brodere frit fra hånden og designe sine egne tekstil-sager: “For nyligt har jeg lært at væve vægtæpper”.

Alligevel vil Michelle dog ikke mene, at hun altid har været kreativ: “Jeg har altid lavet ting. Men for mig betyder det at være kreativ at være et sted, hvor jeg kan løbe en risiko ved at eksperimentere”. I begyndelsen var det ikke helt let. Michelle skulle først lære, at det var okay at fejle, at kaste sig ud i nye ting, selv hvis det ikke virkede: “Jeg ved nu, at det er den absolut bedste måde for mig at lære”, siger hun.

En familie af insekter

Den seneste tekstil-udforskning har involveret massevis af tekstil-teknikker til at lave broderede kreationer i 3D: “Jeg startede med at lave en lille fugle-ting, men da jeg udsmykkede vingerner, lignede de mere biller. Således opstod en hel familie af insekter”, siger Michelle, der desuden deler de mange kreationer på Instagram-profilen @pardalotemakes. At kreere insekterne har både været udfordrende og givende, og Michelle har afprøvet massevis af materialer og teknikker. Desuden har hun udformet sine helt egne mønstre til deres små kroppe og eksperimenteret med en lang række af udsmyknings-ideer til vingerne.

Inspiration og proces

Michelle bliver inspireret af alt: Naturen, farvekombinationer, former, teksturer. Skabelsen af et design begynder for det meste med ide om farver eller tekstur. Dernæst lægger Michelel alle materialer og redskaber i et stort rod på gulvet, finder hvad hun skal bruge og går i gang: “Jeg ændrer ofte mening undervejs”. For inspirationen er altid allermest sprudlende, når Michelle sidder midt i processen og laver noget: “Det er der mit hoved er fyldt med ‘hvad-nu- hvis?-spørgsmål’, og jeg leger og eksperimenterer”, fortæller hun. På den måde starter arbejde altid ud som en slags prøve, og hun føler derfor en frihed til at prøve ting, selv hvis de ikke fungerer. Er hun i gang med et større projekt, har hun altid en prøveklud ved sin side. Her afprøver hun ideer undervejs. De små prøver bliver tit springbræt til nye projekter. Større prøver hænger hun på jakke-knager, “så har jeg mit eget bibliotek med skøre tekstil-ideer, jeg kan se tilbage på”.

Ingen begrænsninger

“I verden af tekstilkunst er der ingen regler!”. Der findes mange teknikker og færdigheder, der er blevet brugt i hundredevis af år, fordi de virker. Det betyder dog ikke, at det er regler, fastslår Michelle. At kreere skal nemlig for alt i verden være sjovt: “Lav ting, fordi du vil. Det behøver ikke at være funktionelt for at være sjovt. Og det skal da være sjovt, ikke?”.

DIY broche med bille

Materialer: Filt-lapper, stof-lapper, broderitråd, paillietter og perler, lidt pudefyld eller lignende (Billede 1).

Trin 1

Tegn nogle skabeloner (Billede 2). Klip to filt-stykker ud til kroppen (uden sømmerum)  og to stykker stof (med 5 mm sømmerum) til vingerne. Sy en brochenål bag på det ene filt-stykke til kroppen. Det er nemmere at sy den på før du laver kroppen og fylder den (Billede 3).

Trin 2

Filt-stykkerne til kroppen sys sammen vrang mod vrang (nålen på ydersiden) med små kastesting. Lad en lille åbning være til fyld (Billede 4). Fyld billen tilstrækkeligt ud som du synes, og brug eksempelvis en blyant eller lignende til forsigtigt at stoppe den ud med pudefyld. Sy derefter åbningen sammen (Billede 5). Sy en perle fast i hver side af “hovedet” for at lave øjne. Paillietter eller broderede øjne ser også godt ud.

Trin 3

Stof-stykkerne til vingerne lægges ret mod ret og sys sammen med ri-sting (Husk 5 mm sømmerum) (Billede 6). Vend retsiden udad, vip den lige kant indad og sy den sammen (Billede 7).

Brug en tråd, der er i kontrast til stoffet og sy med ri-sting en linje ned gennem midten af stof-stykket for at illustrere opdelingen af vingerne. Brug derefter en matchende trådfarve og sy med ri-sting en bue rundt (Billede 8).

Trin 5

Dekorer! Hav det sjovt og brug dine yndlings sting til at dekorere billens krop og vinger. Jeg har brugt simple, lige sting henover kroppen og syet nogle paillietter på vingerne, så det glitre (Billede 9).

Trin 6

Brug kastesting langs den lige kant af vingerne og sy dem fast lige bag billens “hoved” (Billede 10).

Kunne du tænke dig at se mere til Michelle, så hop ind på hendes Instagram-profil @pardalotemakes.

Vil du læse flere indlæg som dette? Så prøv dette her om Birgitte.

Foto: Michelle

Følg også med hos Maries ideer på Facebook og på Instagram @mariesideer – her kan du altid finde inspiration til nye projekter ?

Køb dit Maries ideer lige her.

Af Laura Takahashi Christiansen

(Visited 435 times, 1 visits today)