Bliv inspireret af Vidundergarnet

Vidundergarnet ?

Læs om Pernilles kærlighed og eksperimenterende tilgang til garn og få hendes opskrift på en strikket kjole.

Pernille er 22 år gammel og står bag Instagram-profilen @vidundergarnet, der som navnet lyder byder på masser af garn i enestående udformninger i en blanding af strik og hækling. Til dagligt læser hun dansk på Københavns Universitet, og det er altså ikke kun garnet, der har en særlig plads i hendes hjerte: “Jeg elsker garn, planter og bøger, og har en stor samling af alle tre ting”, fortæller hun.

Pernille har færdigheder i både strik og hækling, men det var hæklingen der fangde hende i første omgang. Hun husker ikke lige netop, hvorfor hun greb hæklepind og garn for første gang, men hun var uden tvivl vild med det. Pernilles kreativitet var dengang koncentreret omkring hækleriet og at strikke kunne slet ikke komme på tale: “Dengang svor jeg, at jeg aldrig ville komme til at strikke, fordi det var alt for besværligt”. Men noget i Pernille ændrede sig, og da hun først gav strikkeriet en chance, blev hun helt blød i knæene, faldt pladask og blev “helt forelsket i det”, som hun selv udtrykker det.

Selvom Pernille stadig hækler i ny og næ, er strik hendes “all time” favorit.

For Pernille er ‘det at være kreativ’ at få en idé og føre den ud i livet som et færdigt produkt: “Det er lige fedt hver gang!”, tilføjer hun. Her kommer også udformningen af de strikkede kreationer ind i billeder, da det for Pernille altid er en eksperimenterende proces: Jeg strikker aldrig efter mønstre, og strikker også meget sjældent den samme ting flere gange”. Selv beskriver hun det som “lidt af et eventyr” hver gang hun begynder på noget nyt, i og med hun aldrig på forhånd kan vide sig helt sikker på, hvilke veje of afveje hendes projekter byder på. Men lærerigt er det altid.

Pernille vil gerne dele hendes bud på en strikket basiskjole med jer, og hun har lavet den således, at selv begyndere kan være med. Ydermere opfordrer hun til, at man sætter sit eget præg på kjolen med sløjfer, flæser, perler, prikker, broderier, striber eller hvad end man nu ønsker.

Den lille forårskjole

Størrelse 3-6 mdr (6-12 mdr)

DU SKAL BRUGE: 

100 % bomulds/50 g = 160 meter): ca. 60 (80) g bundfarve og ca. 20 g til prikker. Rundpind str. 3 mm, eller den pind du skal bruge for at få  22 m = 10 cm.

SÅDAN GØR DU:

  •  Slå 60 (70) masker op. Strik frem og tilbage i perlestrik i 4 rækker.
  • Placer maskemarkører således:
  • str. 0-6: 10 masker, markør, 9 masker, markør, 21 masker, markør, 9 masker, markør, 11 masker
  • str. 6-12: 11 masker, markør, 12 masker, markør, 23 masker, markør, 12 masker, markør, 12 masker
  • Herfra laves raglanudtagninger på hver 2. række på begge sider af hver markør. Der strikkes fortsat frem og tilbage
  • Når arbejdet måler 5 (6) cm samles det rundt, og der strikkes herfra rundt på rundpinden, og ikke længere frem og tilbage. Udtagninger fortsættes som før.
  • Når arbejdet måler 11 (13) cm (måles langs den skrå raglanlinje) stoppes udtagninger. Herefter strikkes 5 omgange hvor der på ærmedelene strikkes perlestrik, og på for- og bagstykke glatstrik (disse er fortsat adskilt af maskemarkører). På femte omgang lukkes alle ærmemasker af, således at kun for- og bagstykke er på pindende .
  • Strik for- og bagstykke rundt sammen og strik glat til arbejdet måler 29 (34) cm fra (målt fra halsudskæringen på arbejdets forside). Der laves desuden en udtagning i hver side af arbejdet på hver femte centimeter. Til sidst strikkes fem omgange perlestrik, hvor der på sidste omgang samtidigt lukkes af.
  • Brug en hæklenål til at lave kædemasker, der kan danne en løkke til knaplukning i nakken. Sy løkken fast og påsy en knap.

PRIKKER: 

Placeres jævnt over hele kjolen, og garnet brydes efter hver prik.

Med hæklenål str. 3 mm laves en luftmaske på nålen. Hæklenålen indsættes nu under en af maskerne i kjolen (på det sted, hvor prikken skal være). Slå garnet om og træk tråden tilbage gennem masken. Slå garnet om nålen igen. Før igen nålen ind gennem samme maske i kjolen, og træk endnu en løkke ud, efterfulgt af et omslag som før. Dette gentages i alt fem gange (11 løkker på nålen til sidst). Herefter trækkes den sidste løkke gennem de øvrige 10. Garnet klippes og trækkes igennem den tilbageværende løkke på nålen, således at prikken er lukket af. Garnenderne trækkes nu ved hjælp af hæklenålen ind på indersiden af kjolen, hvor de fæstnes.

Vil du se mere til Pernille og hendes strikkede og hæklede kreationer, så er hun at finde på Instagram-profilen @vidundergarnet.

Vil du læse flere indlæg som dette? Så prøv dette her om Najda.

Fotos: Pernille

Følg også med hos Maries ideer på Facebook og på Instagram @mariesideer – her kan du altid finde inspiration til nye projekter ?

Af Laura Takahashi Christiansen

 

Køb dit Maries ideer lige her.

(Visited 2.355 times, 1 visits today)