Bliv inspireret af Plummum

Signes skabertrang, strik & DIY-feber 

Læs om Signe og hendes kreative drivkraft og få en DIY til et nemt sy-projekt.

Følger du @plummum på Instagram? Blandt andre kreative projekter, strikker hun den ene lækre sag efter den anden… Men hvordan kan man bare blive ved? Det har vi spurgt Signe om, der i dette indlæg fortæller om essensen i sin kreative drivkraft.

Signe er 34 år og kommunikationsrådgiver i egen virksomhed, og så er hun fuldkommen bidt af DIY-feberen, hvilket kommer stærkt til udtryk på hendes blog Plummum.dk, hvor hun  deler glimt af sin kreative hverdag. Særligt strik har fundet vejen til Signes hjerte.

Lyst til at lære

Kender I det, når man vågner midt om natten og får en fabelagtig kreativ ide? For omkring 3 år siden var Signe højgravid med sin yngste datter, da hun pludselig vågnede en nat og fik en bidende trang til at strikke “velvidende om, at jeg kun kunne strikke retmasker, og at det endda lå langt tilbage i hukommelsen”.

Lysten til at strikke var for Signe også lysten til at lære: “Jeg havde set det ene smukke strikkede stykke tøj til alskens babyer på Instagram efter det andet, og det ville jeg også kunne…”. Og så gjorde hun det… Lynhurtigt – alene med hjælp fra Youtube-videoer og en masse strikkeblogs.

Der går nu sjældent én dag i Signes liv, hvor strikkepindene ikke er i hænderne. Hun har gerne gang i flere projekter ad gangen, “så jeg kan skifte lidt efter humør og situation”, siger hun, og uddyber: “Nogle projekter er oplagte til bil- og snakkeprojekter, mens andre kræver større koncentration og fordybelse”.

Den kreative drivkraft 

Signes kreative drivkraft er påvirket af flere forskellige faktorer, hvoraf hun særligt fremhæver de to mest betydningsfulde af dem, der gør, at hun bliver ved med at kreere.
“Først og fremmest kan jeg mærke min indre skabertrang blomstre, når jeg ser, hvordan smukke projekter i lækre materialer ligeså stille skrider frem pind efter pind, omgang efter omgang. Det er en fryd at færdiggøre et projekt, der er lagt så mange timer og så meget kærlighed i, hvad enten det er til mig selv eller mine piger”.

Foruden den enorme trang til at skabe taler Signe også om et socialt aspekt i kreaprocessen, der også i høj grad driver hendes lyst til at blive ved. Hun taler selvfølgelig om de store og stærke fælleskaber på de sociale medier, hvor man, som hun siger, “med lethed kan få en bunke ’virtuelle venner’, der er ligeså tossede med strik og andre DIY-projekter som dig selv”.

Fælleskab

Signe kommunikerer dagligt med seje gør-det-selv kvinder fra Norden og andre lande, og forklarer det stærke og smukke i, at “man via sin hobby kan finde fælleskaber på tværs af landegrænser”. Dog sætter hun også en dyd i de gode gammeldags fælleskaber med fysisk tilstedeværelse. Èn gang om ugen mødes hun med “en god håndfuld seje kvinder” fra sit lokalområde i en strikkeklub, og selvom det med Signes ord lyder som noget “meget gammelt og ‘mormor-agtigt’, så har kvinderne det sjovt sammen på tværs af alder. Signe er i øvrigt overbevist om, at strikning er det nye sort, da hun ser hobbyen får sit tag om flere og flere fra de nyere generationer.

Signe har et ønske om, at hun i fremtiden “på en eller anden vis kan kombinere min hobby med mit professionelle virke også, men tiden må vise, hvor mit hårdt bankende krea-hjerte bærer mig hen”.

Men på trods af, at Signes krea-hjerte banker mestendels for strik, finder man også andre kreative projekter på hendes blog og Instagram.

Her får I Plum Mums DIY-guide til en sengerand.

Det skal du bruge: pladevat, stof og bånd. Jeg har brugt stof fra Malika og Rosa og flot vævet skråbånd i lys koral fra Handler, der ligger midt i Kbh. på Vingaardsstræde, som jeg har strøget kanterne væk på.

Femgangsmåde:

 • Start med at måle din seng eller vugge, så din sengerand får præcis de mål, du ønsker. Da min skulle passe til en bedside-crib skal den naturligvis ikke dække den ene langside, der skal stå tæt ind til vores seng, så jeg kan slide babypigen frem og tilbage mellem natamningerne. Vores vugge måler indvendigt 50 x 90 x 50 cm, og jeg har valgt at sengeranden skal gå 2/3 op ad kanten. Jeg skulle altså bruge stof i målene 190 x 54 cm.
 • Klip dit stof og pladevat (jeg brugte dobbelt pladevat for at få et lidt tykkere resultat, men det er smag og behag, hvad den enkelte bedst kan lide). Jeg klippede mit stof og pladevat i 190 x 27 cm ad to omgange. Husk at tage hensyn til et sømrum på 1 cm hele vejen rundt i kanten. Stryg dit stof helt glat, hvis det er blevet lidt krøllet.
 • Klip nu dit bånd i strimler af 35 cm. Jeg skulle bruge fem sløjfer til vores vugge og dermed 10 bånd. Men syr du en sengerand til en stor tremmeseng, skal du bruge flere sløjfer. Vurder selv hvor mange, der er nødvendigt til netop din seng.
 • Læg nu dit ene stykke stof på pladevattet med vrangen nedad mod vattet.
 • Nu er det tid til at sætte dine bånd på. Start med at måle din vugge/tremmeseng, så du ved præcis hvor dine bånd skal sidde på randen. Marker nu på stoffet med et skrædderkridt efter din opmåling. Båndene lægges på, så de flugter med kanten og selve båndet ligger indepå sengeranden. Nål dem fast.
 • Nu lægger du dit sidste stykke stof ovenpå hele molevitten med retten nedad, sådan at dine to stykker stof ligger ret mod ret. Nål det hele fast i kanten, så du ikke risikerer, at arbejdet skrider, når du syr.
 • Nu skal du sy (jeg brugte ikke overlocker, men symaskine for at undgå den tykke kant). Brug en minimal siksaksøm hele vejen rundt i kanten, mens du løbende fjerner nålene. Sy hver langside og den ene korte side. Sy med 1 cm sømrum. Klip din kant til efterfølgende, hvis den er blevet for tyk eller ujævn. 
 • Nu skal du sy (jeg brugte ikke overlocker, men symaskine for at undgå den tykke kant). Brug en minimal siksaksøm hele vejen rundt i kanten, mens du løbende fjerner nålene. Sy hver langside og den ene korte side. Sy med 1 cm sømrum. Klip din kant til efterfølgende, hvis den er blevet for tyk eller ujævn. 
 • Vend hele dit arbejde nu. Pas på nålene, der stadig sidder i dine bånd. Dem kan du fjerne så snart randen er vendt om.
 • Du er næsten færdig nu. Sørg for at alle hjørnerne er pænt fremme. Skub dem evt. ud indefra med en hæklenål eller andet, så de bliver spidse.
 • Nu lukker du din kortside af ved at lave et fint lille ombuk indad. Sy hele vejen ned med lige sting 1 til 2 mm fra kanten. Sådan! Du har nu en sengerand, der passer perfekt til det formål, den skal bruges til.

Følg med hos Maries ideer på Facebook og Instagram @mariesideer – her kan du altid finde inspiration til nye projekter ?

Vil du læse flere indlæg som dette? Så prøv dette her om Gabriella Lawner Holm.

 

Af Laura Takahashi Christiansen

Fotos: Signe

Køb dit Maries ideer lige her.

(Visited 894 times, 1 visits today)