Marokkansk håndkunst

2014-03-13

I sidste uge viste vi billeder fra bl.a. Marrakechs livlige og farverige handelsplads. Den såkaldte souk.

I samme by sidder en række kvinder og syr og broderer tasker, armbånd og punge. På initiativ af nogle danske designstuderende. Eller dvs. tidligere designstuderende, for i seks år har projektet, som de kalder “Empowermentdesign“, eksisteret – og i dag er adskillige marokkanske kvinder beskæftiget.

Projektets fokus var fra begyndelsen først og fremmest læring, udveksling og dialog – men udover at både de designstuderende og de marokkanske kvinder lærte meget af hinandens viden, blev kollektionen “Made in Morocco” bragt til live. Den er lavet på baggrund af lokale, marokkanske materialer og kvindernes – og den marokkanske – håndværkstradition inden for broderi, syning og passementerie.

___________________________________________

Moderne marokkansk stil

Målet med projektet var i virkeligheden empowerment – altså give kvinderne indflydelse. Design var derfor blot redskabet til at gøre disse kvinder selvstændige. Med hjælp fra de danske designstuderende, udfordres kvinderne i dag til også at tænke i nye teknikker, materialer og produkter.

Og det er der altså kommet noget ganske smukt ud af – ikke blot i mødet mellem de to kulturer, men også fysisk. Herunder kan du se nogle af “Made in Morocco”-produkterne.

2014-03-131

Sine Stenbek Andersen, som har taget billederne fra Marokko, som du kan se øverst, var en af de studerende, der startede projektet.

I dag støttes det bl.a. af Det Arabiske Initiativ (Udenrigsministeriet) og gennem Kvinfo.

Hvis du bor i københavnsområdet, kan du få fat på deres produkter i Form/Design Center Malmö, Tranquebar i København – og på FindersKeepers-designmarked d. 20-21. april kan du også finde dem. I løbet af foråret vil der ske mange nye tiltag – så hold øje!

Foto: Sine Stenbek Andersen

(Visited 2.099 times, 1 visits today)