Nyt liv til gammel håndarbejdstradition

Frosten havde sat sig som små glasperler i alléens store træer. Lige så langsomt kørte vi over brostenene, gennem to porte til Krengerup Gods. Vejen endte ikke blindt ved godset, men fungerede som gennemkørselsvej for de få bilister, der passerede den store herregård.

Forleden var Maries ideer på besøg på Fyn. Ikke for at besøge selve godset, men for at kigge ind i en af længerne.

Her holder Hørvævsmuseet til – det eneste i landet. Med næsten 100 år gamle vævemaskiner producerer ca. 25 frivillige de flotteste damaskduge, -løbere og -dækkeservietter. De frivillige mødes flere gange om ugen for at sætte de store maskiner i gang. Til sommer har de produceret hørtekstiler i 20 år.

Herunder kan I se et lille udpluk af billeder fra museet, som også er butik, cafe og væveskole…

IMG_9036

Sådan ser de færdige produkter ud. Her er det dækkeservietter med rosenmønster.

 

 

IMG_9076

Det er ikke små maskiner, som de frivillige skal håndtere. Her er det Gunhild Berg, der viser det store produktionsrum frem. Foroven ses de specielle mønsterkort, med mønstre tilbage fra 1920’erne. Kortene må være verdens første computer.

 

IMG_9068

 “Oldemors Linnedskab” er ikke en gammel dragkiste, men et moderne glasskab. Indholdet er dog noget ældre – her gemmer museet helt unikke håndarbejdsprodukter som f.eks. små og store duge og søde viskestykker i hør. Alt sammen er det noget private kommer og afleverer til salg i butikken.

 

IMG_9063

 Helt unikt er det også med de gamle mamelukker. “Folk ved ikke, hvor meget disse ting er værd – specielt den yngre generation – og det er så synd,” fortæller Gundhild, der har været med lige fra starten, da Hørvævsmuseet åbnede dørene første gang i 1994.

 

IMG_9117

Her ses et lille udpluk af de mønstre, der bliver vævet. Mønstrede er de originale, som i 1920’erne blev brugt til tekstiler på det gamle Tommerup Væveri. Tommerup Væveri lukkede i 1960’erne, da kunststofferne efter anden verdenskrig slog hørproduktionen ud.

Heldigvis er der kommet nyt liv i den gamle håndarbejdstradition!

Læs mere om Hørvævsmuseet på Krengerup og deres aktivteter her. Til sommer arrangerer de også særudstillinger – tidligere udstillinger har været “Tre generations tøj” og “Moderne broderier”.

(Visited 556 times, 1 visits today)